Sa urmam Soarele!

Sitemap Home CasaVerde

Solarworks

Turbine eoliene

Turbina eoliana este o masina care converteste energia cinetica a vantului in energie mecanica. Turbine eoliana mai este cunoscuta si sub denumirea de generator eolian sau convertor de energie a vantului datorita convertirii energiei mecanice in energie electrica. Se disting doua tipuri mari de eoliene, in functie de orientarea axei rotorului: eoliene cu ax orizontal si eoliene cu ax vertical.

In functie de marimea eolienelor se intalnesc eoliene de mici dimensiuni, individuale, neracordate la retea sau la alte eoliene si eoliene de mari dimensiuni grupate in ferme de eoliene, pe sol sau in largul marilor, asazisele ferme eoliene offshore. Factorii care contribuie la dimensiunea unei eoliene sunt:

 • cantitatea de energie necesara
 • cantitatea de energie eoliana disponibila

In cele mai multe zone, este putin probabil ca un sistem de energie eoliana sa va furniza toate necesitatile dvs. de energie. Cele mai multe resedinte vor necesita o turbina de capacitate cuprinsa intre 1 si 5 kW. O ferma sau o firma va necesita o turbina de cel putin 10kW mergand pana la 50kW in cele mai multe cazuri.

Avantajele energiei eoliene
 • Energia eoliana este gratuita, cel putin privita ca o resursa nu necesita nici un alt combustibil pentru a pune in miscare turbina eoliana.
 • Turbinele eoliene nu produc reziduuri. Tot ceea ce fac este sa acumuleze energia adusa de incalzirea si racirea atmosferei.
 • Vantul invarte palele turbinei pentru a produce electricitate in generator.
 • NU se produc emisii ca rezultat al unui anumit proces... doar electricitate, fara poluare, fara emisii reziduale.
 • Turbinele eoliene nu ocupa mult spatiu, in comparatie cu panourile solare.
 • Resursele de vant sunt indeajuns.
 • Vantul este o resursa foarte buna in zonele mai putin insorite, care poate da posibilitatea generarii energiei non-stop, atat in timpul zilei cat si in timpul noptii.
De unde sa incep?

Daca vrei sa te bazezi mai putin pe energia din reteaua nationala, si daca vrei sa fii mai "prietenos" cu mediul, o mica turbina eoliana care se invarte linistit in briza vantului, poate genera electricitatea extra de care ai nevoie chiar langa casa ta. Gandul este interesant...dar de unde sa incepi?

Cateva intrebari apar atunci cand nu ai mai folosit energia eoliana rezidentiala pana acum (din moment ce acesta este un concept relativ nou pentru majoritatea dintre noi):

 • Cata energie folosesc? Sau de cata energie am nevoie?
 • Ce marime de eoliana am nevoie?
 • Prefer un sistem in afara retelei nationale sau interconectat?
 • Cat ma va costa acest proiect?
 • Cat timp va dura instalarea echipamentelor?
 • In cat timp se va amortiza investitia?
 • Ce implica instalarea unei eoliene?
 • Cat timp va functiona un astfel de sistem?

Acestea sunt intrebari firesti, si desigur asteapta un raspuns. In special in legatura cu suma de bani pe care o poti economisi prin instalarea unui generator eolian mic (mai mic de 10 kilowati) in sistemul casei tale. Media economiilor poate fi semnificativa! Daca generatorul produce mai multa energie electrica decat necesarul aceasta poate fi stocata in baterii si utilizata in perioadele in care nu bate vantul. Echipa noastra are experienta in instalarea unor astfel de generatoare si dorim sa va ajutam sa gasiti raspunsurile la aceste intrebari si la orice alte intrebari ar putea aparea inainte sa va apucati de un astfel de proiect.

De cata energie am nevoie/folosesc?

In prima instanta poti analiza factura de energie electrica lunara din ultimul an si poti face o medie a energiei electrice consumate lunar. Fluxul de putere care se transmite printr-un cablu, poarta denumirea de Kilowat Ora (KWH-Kilowatt Hour). Este ceea ce factura de energie electrica ne indica luna de luna, si este modalitatea in care poti masura energia necesara. De exemplu, daca se pune in functiune un TV de 42" de 200W pentru 5 ore, fluxul de putere va fi: 200x5=1.000 wati/ora sau 1 Kw/Ora.

Ce este Watt-ul/Kilowatt-ul/Megawatt-ul?

Un watt-ora, notat Wh sau Wh, este o unitate de masura pentru energie, egala cu cantitatea de energie transferata de un proces care transfera o putere de un watt timp de o ora.

 • 1000 watt-i = 1 kilowatt
 • 1000 kilowatt-i = 1 megawatt
 • 1000 megawatt-i = 1 terawatt

Exemplu de calcul: daca aveti o veioza cu un bec de 100 watti, pentru a determina cat costa sa tinem aprinsa lampa o zi intreaga realizam urmatorul calcul: 100 watt x 24 h = 2400 Wh. La un pret mediu de 2 lei kWh vom avea: 2.4 kWh * 0.4 lei/kWh = 0.96 lei/zi.

Aceasta modalitate de masura este valabila si in ceea ce priveste productia turbinelor eoliene. Mai exact o turbina de 600W, inseamna ca aceasta turbina poate produce 600W pe ora in conditiile in care bate vantul destul de semnificativ.

0724 66 23 98

Sisteme termice solare pentru apa calda

termosifonare
Sisteme solare cu termosifonare

Sisteme de panouri solare cu circuit inchis si cu circulatie naturala a agentului termic.

sisteme fortate
Sisteme solare cu circulatie fortata

Sisteme de panouri solare cu circuit inchis si cu pompa de recirculare a agentului termic.

Citeste mai multe

Sisteme fotovoltaice si eoliene pentru energie electrica

fotovoltaice
Panouri Fotovoltaice

Panourile fotovoltaice capteaza energia solara si o transforma in energie electrica.

eoliene
Turbine Eoliene

Turbinele eoliene capteaza energia eoliana (energia vantului) si o transforma in energie electrica.

Citeste mai multe