Acte necesare pentru a deveni prosumator

acte necesare pentru a deveni prosumator

Ce acte necesare pentru a deveni prosumator ?

CE PASI AI DE FACUT PENTRU A DEVENI PROSUMATOR

  • Cererea de racordare impreuna cu documentele solicitate conform ordinului ANRE, pentru obtinerea avizului tehnic; se depune la operatorul de distributie
  • Solutia de racordare propusa de un proiectant/instalator autorizat si agreata de operatorul de distributie
  • Aviz tehnic de racordare emis de operatorul de distributie
  • Contractul de racordare incheiat cu operatorul de distributie, dupa receptia instalatiei
  • Executia racordarii, de catre un instalator autorizat de ANRE
  • Perioada de probe, prin punerea sub tensiune a sistemului fotovoltaic de catre operatorul de distributie
  • Certificat de racordare emis de operatorul de distributie
  • Semnarea contractului cu un furnizor de energie electrica

Primul si cel mai important pas pentru a putea deveni prosumator este legat de documentatia pe care trebuie sa o pregatesti. Doar asa vei putea intra activ pe piata de productie si distributie de energie verde.

CE ACTE SUNT NECESARE PENTRU A DEVENI PROSUMATOR?

In prima faza este necesar sa fii detinator al unui sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile, montat de un instalator autorizat ANRE. Daca alegi sa montezi sistemul de panouri fotovoltaice pe acoperis, nu este necesara obtinerea unei autorizatii de constructie. Aceasta obligatie este valabila in situatia in care alegi sa montezi panourile fotovoltaice la sol.

In vederea obtinerii certificatului de racordare si semnarea contractului de racordare trebuie intocmit un dosar care sa contina urmatoarele documente:

a) copia actului de identitate sau a certificatului de inregistrare la registrul comertului a solicitantului

b) certificatul constatator prin care se dovedeste ca persoana juridica nu desfasoara ca activitate principala producerea de energie electrica

c) autorizatia de construire (daca e cazul)

d) actul de proprietate al imobilului sau terenului pe care se monteaza sistemul de panouri fotovoltaice

e) procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor aferente instalatiei de producere a energiei electrice

f) buletinul de incercare a prizei de pamant

g) certificatele de conformitate si fisele tehnice ale componentelor sistemului – invertoare, panouri, baterii etc

h) schema electrica a instalatiei de producere a energiei electrice si schema de racordare a acesteia in instalatia electrica existenta

acte necesare pentru a deveni prosumator

In calitate de prosumator vei putea injecta in sistem (prin compensare cantitativa) sau vinde (prin scaderea valorii din factura) surplusul de energie produsa, unui furnizor de energie electrica autorizat, cu care ai deja incheiat un Contract de furnizare.

Daca esti detinatorul unui loc nou de consum si producere, poti incheia Contractul de vanzare-cumparare a energiei electrice simultan cu Contractul de furnizare a energiei electrice. Contractul de vanzare-cumparare poate avea durata de valabilitate cel mult egala cu durata de valabilitate a Contractului de furnizare a energiei electrice.

In baza Contractului de vanzare-cumparare, vei putea vedea pe factura lunara pe care o primesti de la furnizor cantitatea de energie livrata in retea, cuantumul consumului propriu si valoarea energiei produse si injectate.

Toti furnizorii de energiei electrica sunt obligati sa achizitioneze energia electrica produsa de prosumatori si livrata in retea in baza Contractului de vanzare-cumparare.

CAT DUREAZA PROCESUL DE CERTIFICARE

Termenul legal pe care distribuitorul il are la dispozitie pentru a raspunde la solicitarea ta de eliberare a unui Certificat de prosumator este de 45 de zile de la inregistrarea dosarului complet.

Daca esti proprietar sau intentionezi sa cumperi un sistem de panouri fotovoltaice si ti-ai propus sa devii prosumator, acum o poti face. Acum stii ce acte sunt necesare pentru a deveni prosumator, deci, pregateste-ti documentele si actioneaza!

Ne poti contacta la 0770801895 sau la contact@solarworks.ro

Sursa: zonetecsolar.ro