Cate panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casa?
Multa lume isi pune intrebarea: cate panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casa? hai sa aflam raspunsul.
Cele mai utilizate kituri fotovoltaice pentru uz casnic sunt cele de 3, 5 si 8 kW, prin urmare, in mod uzual, pentru o casa se utilizeaza intre 7 si 20 panouri fotovoltaice de 410 W sau intre 7 si 18 panouri fotovoltaice de 450 W. Hai sa vedem care sunt factorii care influenteaza productivitarea unui panou fotovoltaic si cum afli numarul de panouri fotovoltaice necesare pentru casa ta.
Costul energiei electrice este in crestere si din ce in ce mai multi cautam modalitati de reducere a consumului si a facturilor de energie electrica. Panourile fotovoltaice sunt o solutie din ce in ce mai populara care te ajuta sa scazi valoarea facturilor de energie si contribuie in acelasi timp la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
FACTORI CARE INFLUENTEAZA CATE PANOURI FOTOVOLTAICE SUNT NECESARE PENTRU CASA TA
Pentru a determina cate panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casa, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:
- consumul mediu de energie, exprimat in kWh, te va ajuta sa intelegi puterea minima pe care va trebui sa o produca sistemul tau fotovoltaic.
- puterea furnizata de un sistem fotovoltaic este direct influentata de cantitatea medie de radiatie solara din zona ta care cade zilnic pe panourile fotovoltaice. De aceea, al doilea factor pe care trebuie sa il iei in considerare este cantitatea medie de radiatie solara. Aceasta variaza in functie de locatia geografica, orientarea si unghiul de montare a panourilor si o poti afla folosind o serie de harti sau calculatoare (vezi mai multe detalii mai jos).
- tipul si eficienta panourilor fotovoltaice :
- panourile monocristaline au cea mai buna eficienta, in timp ce panourile policristaline si cele amorfe au o eficienta mai redusa, dar sunt mai ieftine,
- panourile cu tehnologie half-cell ofera performante mai bune in conditii de umbrire partiala comparativ cu panourile full-cell.
- cele mai noi si eficiente panouri fotovoltaice, disponibile de la jumatatea anului 2023 sunt panourile fotovoltaice N-Type, cu eficienta de peste 22%.
Asa cum spuneam, cantitatea de energie produsa de un sistem fotovoltaic depinde de cantitatea de radiatie solara receptionata de panourile fotovoltaice, iar aceasta difera in functie de locatia, orientarea si unghiul de montare a panourilor.
Mai sus sunt prezentate hartile de radiatie solara ale Romaniei pentru panouri fotovoltaice montate orizontal si pentru panouri fotovoltaice montate la unghiul optim. Hartile sunt calculate pentru sisteme fotovoltaice de 1 kWpeak cu raport al performantelor de 0.75 kWh/kWpeak. Din cele doua harti se poate observa ca radiatia solara receptata de un panou fotovoltaic montat la unghiul optim este mai mare decat radiatia solara receptata de un panou fotovoltaic montat orizontal. De aceea trebuie sa ai mare grija la unghiul de montare a panourilor.
CUM DETERMINI NECESARUL DE PANOURI FOTOVOLTAICE PENTRU CASA TA?
Pasul 1: Calculeaza necesarul de energie electrica necesara exprimat in kWh. Pentru aceasta verifica facturile de energie din ultimul an, determina care este consumul mediul lunar sau consumul mediu zilnic si tine cont de varfurile de consum din decembrie si ianuarie.
Pasul 2: Calculeaza productia efectiva de energie furnizata de un panou fotovoltaic folosind un calculator precum cel furnizat de UE. In acest calcul trebuie sa tii cont de tipul panoului si al sistemului fotovoltaic (on-grid sau off-grid), locatia geografica, orientarea panourilor, unghiul si locatia in care montezi panourile.
Pasul 3: Imparte consumul mediu de energie la productia efectiva de energie furnizata de un panou montat conform conditiilor tale. Vei obtine numarul de panouri fotovoltaice necesar pentru a acoperi consumul mediu lunar.
Pentru a acoperi necesarul de energie din zilele de iarna sau din zilele innorate iti recomandam sa montezi un numar mai mare de panouri fotovoltaice decat cel rezultat din aceste calcule. Daca bugetul nu iti permite sa suplimentezi de la inceput numarul de panouri, o poti face ulterior.
CELE MAI FOLOSITE KITURI DE PANOURI FOTOVOLTAICE PENTRU CASA
In functie de consumul tau de energie si locatia geografica, cele mai utilizate kituri de panouri fotovoltaice pentru casa sunt cele de 3, 5, 8 sau 10 kw.
Un sistem de panouri fotovoltaice ofera o productie de energie electrica diferita in functie de tipul panourilor (policristaline, monocristaline, amorfe), de orientarea panourilor (sud, est, vest), de unghiul la care sunt montate si de locatia unde sunt montate.
Kituri panouri fotovoltaice 3 kw – productie de energie functie de localitate
De exemplu, pentru un sistem on-grid de panouri fotovoltaice de 3 kw montat la o casa din Constanta, folosind calculatorul de mai sus obtii urmatoarele rezultate:
- orientarea optima este spre sud;
- unghiul optim de montare a panourilor fotovoltaice la Constanta este 35o;
- productia anuala totala de energie este de 3670 kWh, iar productia lunara variaza intre 156 kWh in timpul iernii si 455 kWh vara. Productia lunara de energie variaza in functie de numarul zilelor insorite din luna respectiva.
Pentru acelasi sistem on grid de panouri fotovoltaice de 3 kw montat la Brasov obtii urmatoarele rezultate:
- orientarea optima este catre sud;
- unghiul optim pentru montarea panourilor solare la Brasov este 36o;
- productia anuala a unui kit de panouri fotovoltaice de 3 kW este 3.266 kWh, cu productia lunara de energie variind intre 136 kWh in timpul iernii si 386 kWh vara.
In articolul nostru Cata energie electrica produce un sistem fotovoltaic de 5 kw intr-o luna poti afla cum variaza productia lunara de energie a unui kit fotovoltaic de 5 kW in timpul anului si in functie de orasul unde este montat.
CE CONTINE UN SISTEM DE PANOURI FOTOVOLTAICE PENTRU CASA?
Un sistem fotovoltaic este alcatuit dintr-o serie de echipamente, care difera in functie de tipul de sistem dorit: on-grid, off-grid sau hibrid. Componentele unui sistem de panouri fotovoltaice sunt urmatoarele:
- panourile fotovoltaice, alese functie de puterea necesara, locatia unde se monteaza si bugetul disponibil;
- sistemul de fixare a panourilor fotovoltaice, difera functie de locul de montare a panourilor, la sol sau pe acoperis. Pentru panourile solare fotovoltaice montate pe acoperis, sistemul de montare difera functie de tipul acoperisului: tigla, tabla ondulata etc;
- invertor solar monofazat sau trifazat, ales in functie de tipul de sistem fotovoltaic pe care il doresti: on-grid, off-grid sau hibrid;
- cabluri solare si conectori – atentie la grosimea si lungimea cablurilor solare, cu cat cablurile sunt mai lungi cu atat pierderile sunt mai mari. In cele mai multe cazuri invertoarele includ si cablurile de legatura;
- baterii solare pentru stocarea energiei, in cazul sistemelor fotovoltaice hibrid sau off-grid;
- sisteme de monitorizare si control a productiei de energie electrica
- daca optezi sa devi prosumator, societatea de distributie a energiei electrice cu care ai semnat contractul de prosumator iti va schimba contorul electric cu unul bidirectional.
Pentru mai multe informatii te invitam sa citesti si articolul Ce contine un sistem de panouri fotovoltaice
5 PASI PENTRU REALIZAREA CELUI MAI BUN SISTEM FOTOVOLTAIC PENTRU CASA
Pentru alegerea celui mai bun sistem de panouri fotovoltaice pentru casa respecta urmatorii pasi:
Pasul 1 – determina corect necesarul de energie electrica plecand de la facturile de energie din ultimul an sau tinand cont de consumatorii existenti.
Pasul 2 – alege modelul de panouri fotovoltaice dorit. Iti recomandam sa alegi sisteme fotovolatice cu randament ridicat si care se degradeaza putin in timp. De aceea, te sfatuim sa alegi panouri fotovoltaice de la producatori consacrati (TIER 1), care sa iti ofere siguranta ca sunt capabili sa iti asigure garantia si peste 10 ani.
Pasul 3 – stabileste numarul de panouri fotovoltaice necesare in functie de tipul lor, locatie si orientarea lor. Verifica daca suprafata pe care vrei sa le montezi este suficient de mare incat sa permita montarea tuturor panourilor.
Pasul 4 – determina tipul invertorului in functie de tipul de sistem fotovoltaic dorit:
- sistem fotovoltaic on-grid – livrezi surplusul de energie in retea si consumi din retea atunci cand productia de energie nu este suficienta. Ai nevoie de un invertor on-grid si de un contor birectional pe care il va monta societatea de distribuire a energiei electrice.
- sistem fotovoltaic off-grid – sistemul nu este conectat la reteaua nationala, iar surplusul de energie este stocat in acumulatori, necesita un invertor off-grid si acumulatori.
- sistem fotovoltaic hibrid – este un sistem mixt care contine atat acumulatori pentru inmagazinarea energiei electrice, cat si invertor hibrid.
Verifica daca invertorul ales este compatibil cu panourile fotovoltaice si cu acumulatorii.
Pasul 5 – stabileste kit-ul de montaj necesar in functie de locul montajului, la sol sau pe acoperis, si in functie de tipul acoperisului.
Poti determina cantitatea efectiva de energie produsa de un panou sau sistem fotovoltaic accesand calculatorul pus la dispozitie de Uniunea Europeana. Aici poti calcula productia lunara de energie in functie de tipul de panouri fotovoltaice, puterea sistemului fotovoltaic, pierderile din sistem, orientarea panoului (azimutul), unghiul la care sunt montate panourile, locatia si tipul de sistem fotovoltaic (on-grid, off-grid, hibrid).
Pasul 6 – cere si compara mai multe oferte de kit-uri de panouri fotovoltaice, verifica componentele sistemului fotovoltaic care sunt incluse in fiecare oferta, conditiile de garantie si montaj.
Pasul 7 – alege oferta castigatoare, urmareste montare corecta a panourilor fotovoltaice si bucura-te de economiile la energie.
BRANDURI RECOMANDATE DE PANOURI FOTOVOLTAICE PENTRU CASA
Pentru un sistem fotovoltaic cu eficienta ridicata si termen mare de garantie iti recomandam sa alegi panouri solare din ultima generatie, de tip N, de la producatori consacrati. Aceste tipuri de panouri solare pot ajunge la o eficienta de peste 22%, au o garantie produs de pana la 15 ani. In plus, panourile solare fotovoltaice de la branduri de top, isi pastraza peste 84% din capacitatea initiala de productie, chiar si la 30 ani de la data fabricatiei.
Alege producatori de panouri fotovoltaice evaluati TIER 1. Acestia sunt foarte stabili financiar, au capacitate ridiciata de a investi in inovare tehnologica si ai siguranta ca sunt capabili sa iti asigure garantia si peste 10 ani.
Daca v-am raspuns la intrebarea “Cate panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casa?” si alegeti sa montati cu noi puteti opta pentru orice producator de panouri fotovoltaice de pe piata, mai multe detalii la telefon.
INSTALATORI AUTORIZATI AFM PENTRU MONTAREA PANOURILOR FOTOVOLTAICE
Chiar daca poti monta tu sistemul de panouri fotovoltaice iti recomandam sa apelezi la un instalator autorizat pentru a nu pierde garantia si pentru a evita pericolul aparitiei unui incediu.
In cazul in care doresti sa aplici pentru o finantare prin programul Casa Verde, montarea trebuie sa o realizezi cu o firma autorizata de Administratia Fondului pentru Mediu. Lista instalatorilor validati de AFM in cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice o poti gasi pe site-ul AFM.
Ne poti contacta la 0770801895 sau e-mail contact@solarworks.ro.
Sursa: zonetecsolar.ro