Cine poate monta panouri fotovoltaice?

 

cine poate monta panouri fotovoltaice

Cine poate monta panouri fotovoltaice?

Cele mai importante elemente la panourile fotovoltaice

Elementele cele mai importante ale sistemelor fotovoltaice sunt panourile solare fotovoltaice al caror rol este acela de a capta particulele de lumina si a le transforma in energie electrica. Transformarea luminii in energie electrica se datoreaza materialelor speciale din care sunt confectionate panourile si care au proprietatea de a produce electricitate cand sunt expuse la lumina puternica. Acest proces se numeste efect fotovoltaic, de aici provenind, de altfel, si denumirea acestor sisteme.

O instalatie fotovoltaica poate asigura independenta energetica a unei locuinte in momentul in care energia electrica pe care o genereaza este cel putin egala cu nivelul consumului obisnuit. De asemenea, in cazul in care sistemul asigura o cantitate mai mare de curent decat cea necesara, surplusul poate fi stocat in acumulatori sau poate fi descarcat in retelele centralizate de distributie – evident, contra cost.

Nu in ultimul rand, panourile fotovoltaice pot asigura doar partial necesarul de energie dintr-o locuinta, diferenta fiind preluata din sistemul centralizat de distributie sau din alte surse. In acest caz, nu se poate vorbi despre independenta energetica totala, insa costurile facturilor la energie sunt considerabil diminuate.

Am facut aceasta introducere pentru a evidentia rolul si importanta panourilor fotovoltaice, iar acum este momentul sa iti aratam cine le poate monta si cum se procedeaza.

LA CINE APELEZI PENTRU MONTAREA PANOURILOR FOTOVOLTAICE

Desi poate parea simpla in aparenta, montarea panourilor fotovoltaice necesita anumite cunostinte pe care doar o persoana special pregatita in acest sens le poate avea. De aceea, misiunea trebuie lasata in seama specialistilor, fie ca este vorba despre firme acreditate, fie despre persoane fizice autorizate, care au calificare in acest domeniu.

Persoanele care vor sa efectueze astfel de lucrari trebuie mai intai sa urmeze un curs de montator de sisteme fotovoltaice finalul caruia vor obtine un certificat de absolvire. In baza acestuia, isi pot infiinta un PFA pentru a lucra pe cont propriu sau se pot angaja in cadrul unei firme specializate in instalarea sistemelor fotovoltaice.

Atat persoanele fizice autorizate, cat si firmele au nevoie de o acreditare de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru a desfasura o astfel de activitate in mod legal.

Apeland la firme sau persoane fizice autorizate acreditate de ANRE, ai garantia ca acestea cunosc toate regulile pentru montarea panourilor solare pe care le vor respecta intocmai.

CARE SUNT ACTELE DE CARE AI NEVOIE

Pana la jumatatea anului 2019, pentru montarea unui sistem de panouri fotovoltaice aveai nevoie de autorizatie de constructie, iar obtinerea acesteia necesita circa 3 luni. De la acel moment, lucrurile s-au schimbat intrucat autoritatile au decis ca autorizatia de constructie nu mai este necesara pentru a incuraja consumatorii sa apeleze la aceasta solutie ecologica si generatoare de economii.

Asadar, fie ca renovezi casa si vrei sa montezi cu aceasta ocazie si panouri fotovoltaice,  fie ca vrei sa o reabilitezi energetic, nu mai ai nevoie de autorizatie de constructie pentru aceste instalatii, dar cu o conditie importanta: sa nu fie afectata structura de rezistenta.

In cazul in care doresti sa valorifici surplusul de energie, distribuindu-l in reteaua centralizata, vei mai avea nevoie de un aviz tehnic de racordare, o licenta de producere si acreditare a energiei electrice si de un certificat de racordare. Toate aceste documente se obtin de la distribuitorul de energie in reteaua caruia vei directiona surplusul de curent.

CARE SUNT ETAPELE MONTARII PANOURILOR FOTOVOLTAICE

Procesul de instalare a panourilor fotovoltaice este esențial pentru a asigura eficiența și durabilitatea sistemului tău de energie solară. În primul rând, identificăm specialiștii calificați care pot monta panouri fotovoltaice în zona ta. Ei vor evalua locul de instalare și vor oferi consultanță personalizată pentru a maximiza eficiența energetică. Apoi, echipa noastră de experți preia întregul proces de montare, asigurându-se că panourile sunt poziționate strategic pentru captarea optimă a luminii solare. Cu un focus deosebit pe calitate și profesionalism, garantăm un proces de instalare eficient și sigur, oferindu-ți pacea sufletească că investiția ta în energie solară este în mâini pricepute.

In prima faza, se face o evaluare pentru a se stabili cate panouri fotovoltaice sunt necesare la o casa. Dupa ce s-a stabilit acest detaliu in functie de diferite criterii, urmeaza achizitionarea kitului cu toate accesoriile pentru panourile fotovoltaicesi bineinteles a pieselor principale, adica a panourilor solare.

Montarea panourilor poate fi facuta pe acoperis sau la nivelul solului, in functie de conditiile optime stabilite de echipa de specialisti. In cele mai multe cazuri, se opteaza pentru instalarea pe acoperis, intrucat asa nu ocupa loc in jurul casei.

Se incepe prin instalarea monturii pe care urmeaza sa fie fixata intreaga instalatie, dupa care se monteaza sinele si suporturile pentru panourile fotovoltaice. Acestea nu se fixeaza direct pe acoperis, ci la o distanta de cel putin 6 centimetri deasupra.

Urmeaza montarea panourilor fotovoltaice. Acestea se fixeaza in suporturile speciale cu ajutorul unui adeziv puternic, fiind sprijinite in spate de un suport reglabil care permite modificarea unghiului de inclinare.

Ultima etapa consta in conectarea panourilor, cu ajutorul cablurilor si conectorilor solari, la invertorul solar si apoi la reteaua electrica a locuintei, iar pentru aceasta mai sunt necesare unele modificari care trebuie lasate tot in sarcina specialistilor.

Asadar, pentru montarea panourilor fotovoltaice apeleaza doar la firme sau persoane autorizate si nu ezita sa le soliciti o dovada in acest sens pentru a te asigura ca discuti cu cine trebuie!

Ne poti contacta la 0770801895 sau e-mail  contact@solarworks.ro.

Sursa: zonetecsolar.ro