Programe de finantare nerambursabila pentru montarea sistemelor fotovoltaice

 

Programe De Finantare Nerambursabila Pentru Montarea Sistemelor Fotovoltaice

Programe de finantare nerambursabila pentru montarea de sisteme fotovoltaice

Achizitia de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrica in gospodaria proprie sau la sediu firmei se poate face prin accesarea unor programe nationale de finantare, care pot oferi finantare partiala sau totala.

Din articolele anterioare ai aflat deja care sunt solutiile de finantare pe care le ai la dispozitie daca vrei sa devii prosumator. Stii deja ce inseamna sa fii prosumator, ce trebuie sa faci pentru a intra pe piata de productie si furnizare de energie verde si ce avantaje iti ofera prosumarea.

PROGRAME DE FINANTARE PENTRU PERSOANE FIZICE – CASA VERDE SI GEFF

Daca esti persoana fizica si vrei sa beneficiezi de finantare pentru achizitia de sisteme de panouri fotovoltaice, poti obtine cel mult 20.000 de lei (sau cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile) prin programul Casa Verde.

CE ESTE PROGRAMUL CASA VERDE?

Casa Verde este un program destinat persoanelor fizice, conceput pentru a creste eficienta energetica si a reduce emisiile de gaze cu efect de sera. Cum se poate face acest lucru? Prin diminuarea consumului de energie si/sau utilizarea unor resurse regenerabile in gospodariile familiale. Prin programul Casa Verde poti achizitional panouri fotovoltaiceinvertoare solare si restul componentelor sistemelor fotovoltaice.

Mai multe detalii pe site-ul AFM

Cine poate beneficia de finantare in programul Casa Verde

Beneficiarii programului Casa Verde sunt persoanele fizice, cetateni romani sau cetateni UE cu domiciliul stabil in Romania, titulari ai unor autorizatii de construire sau ai unor titluri de proprietate, ori de coproprietate. Finantarea poarta denumirea de Prima de Eficienta Energetica.

Mai multe detalii poti afla din articolul nostru Ce este Casa Verde si cum te poti inscrie in program.

Ce este programul GEFF?

Green Economy Financing Facility (sau GEFF) este un program desfasurat prin BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare) ce finanteaza rezidentii romani, persoane fizice si juridice, in realizarea de investitii in domeniul energiei regenerabile.

In momentul de fata, trei jucatori de pe piata bancara din Romania sunt implicati in program: Banca Transilvania si Grupul Unicredit, prin Unicredit Consumer Financing si Unicredit Bank.

Cine este eligibil?

  • persoane fizice sau grupuri de persoane fizice care detin imobile noi sau care urmeaza sa fie renovate pentru sporirea eficientei energetice;
  • asociatii de proprietari;
  • furnizori de servicii de intretinere, exploatare, instalare, constructie, reabilitare termica sau servicii conexe
  • furnizori de echipamente sau materiale eligibile in programul Green Technology Selector;
  • societati care fabrica sau furnizeaza tehnologie verde.

Produsele GEFF oferite persoanelor fizice sunt:

  • credite de consum pentru achizitia de produse si tehnologii GEFF – in cadrul carora sunt incluse si sisteme de panouri fotovoltaice;
  • credite ipotecare pentru instalarea unor solutii eficiente energetic in locuintele noi.

Sumele oferite acopera pana la 100% din costul total al investitiei, adica atat achizitia unui sistem de panouri, cat si manopera pentru instalarea si punerea in functiune a acestuia. Beneficiarul suporta doar cheltuielile legate de proiectare. Investitia totala trebuie insa sa fie mai mica decat limita de imprumut din categoria pentru care se opteaza.

PROGRAME DE FINANTARE NEARMBURSABILA PENTRU MONTAREA DE SISTEME FOTOVOLTAICE LA PERSOANE JURIDICE – ELECTRIC UP SI GEFF

Ce este programul Electric Up?

Electric Up este un program de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii si a operatorilor din domeniu HORECA ce ofera pana la 100.000 de euro pentru investitii in sisteme de panouri fotovoltaice (cu o putere instalata intre 27 kWp si 100 kWp) si instalatii de reincarcare pentru vehicule electrice si vehicule hibrid plug-in (cu minim 2 puncte de incarcare).

Cine se poate inscrie la programul Electric Up?

In programul Electric Up se pot inscrie, prin reprezentantul legal, IMM-uri si operatori economici HORECA care vor sa achizitioneze sisteme de panouri fotovoltaice (cu o putere instalata intre 27 kWp si 100 kWp) si instalatii de reincarcare pentru vehicule electrice si vehicule hibrid plug-in (cu minim 2 puncte de incarcare).

Citeste si articolul Ce este Electric Up si cum poate fi accesat

GEFF pentru persoane juridice – RoSEFF si MFFEE

Programul de finantare nerambursabila pentru montarea de sisteme fotovoltaice, GEFF initiat de BERD sprijina peste 140 de institutii financiare din 26 de tari europene. Scopul este de a incuraja cat mai multe companii sa implementeze sisteme de panouri fotovoltaice. Pana in luna octombrie 2022 BERD a oferit finantari GEFF de 4 miliarde de euro/an in beneficiul a peste 130.000 de companii si persoane fizice.

In Romania, Facilitatea de Finantare a Energiei Durabile, denumita pe scurt RoSEFF, ofera o linie de credit de 75 de milioane de euro companiilor, IMM-urilor, asociatiilor de locuinte si PFA-urilor pentru proiecte de eficienta enegetica.

Institutiile publice au la dispozitie pentru finantarea proiectelor de crestere a eficientei energetice programul MFFEE, cu o linie de credit de 17 milioane de euro.

Avantajele programelor sustinute de BERD:

  • dobanda poate fi subventionata
  • nu este necesara o contributie financiara proprie
  • se ofera asistenta tehnica/consultanta de specialitate
  • contribuie la reducerea amprentei de CO2

Cauta acum cele mai bune solutii de finantare pentru tine sau afacerea ta si devino producator de energie!

Ne poti contacta la 0770801895 sau e-mail  contact@solarworks.ro.

Sursa: zonetecsolar.ro