Care sunt cele mai Bune panouri fotovoltaice
Afla raspunsul la intrebarea: Care sunt cele mai bune panouri fotovoltaice ?
Panourile fotovoltaice reprezinta cea mai importanta componenta a unui sistem fotovoltaic, ele avand rolul de transformare a radiatiei solare in energie electrica. Eficienta unui panou fotovoltaic si, prin urmare, cantitatea de energie electrica produsa pe aceeasi suprafata, variaza foarte mult in functie de tipul panoului fotovoltaic. Hai sa vedem ce tipuri de panouri fotovoltaice exista si care este cel mai eficient tip.
PANOURI FOTOVOLTAICE MONOCRISTALINE
Celulele fotovoltaice monocristaline sunt fabricate dintr-o structura de siliciu cu forma uniforma, realizata dintr-un singur cristal de siliciu. Panourile fotovoltaice monocristaline contin siliciu cu puritate ridicatata, acest lucru inseamna ca sunt si cele mai eficiente panouri fotovoltaice din acest moment. Cele mai noi modele de de panouri fotovoltaice monocristaline ating un nivel de eficienta de 26% (teste in laborator).
Panourile monocristaline au eficienta si putere mai mari, ocupa mai putin spatiu si tind sa fie mai putin afectate de temperaturile ridicate in comparatie cu panourile policristaline. De aceea au o durata de viata mai mare comparativ cu celelalte tipuri de panouri.
Poti recunoaste usor panourile monocristaline dupa culoarea neagra, uniforma si marginile rotunjite ale celulelor.
PANOURI FOTOVOLTAICE POLICRISTALINE
Panourile fotovoltaice policristaline sunt realizate tot din siliciu, dar spre deosebire de cele monocristaline, sunt fabricate din multe fragmente diferite de siliciu. Diferenta dintre productia de celule solare monocristaline si policristaline consta in aceea ca, dupa purificare, siliciul topit este lasat sa se raceasca si sa se fragmenteze. Aceste fragmente sunt apoi topite si turnate in creuzete de crestere in forma cubica. Dupa ce siliciul topit se solidifica, lingourile sunt taiate in plachete subtiri, apoi lustruite, imbunatatite, difuzate si asamblate la fel ca panourile monocristaline.
Structura moleculara a siliciului astfel obtinut contine mai multe granule de cristale. Celulele fotovoltaice policristaline sunt mai putin eficiente din punct de vedere energetic decat celulele fotovoltaice monocristaline, deoarece limiteaza fluxul de electroni, reducand puterea furnizata de celula fotovoltaica.
Astfel panourile fotovoltaice policristaline au o eficienta de conversie a energiei de doar 15-17%. Dar, datorita costurilor lor de productie mai mici, panourile policristaline sunt mai ieftine decat cele monocristaline
PANOURI FOTOVOLTAICE AMORFE (THIN FILM)
Celulele solare Thin Film (cu film subtire) au fost dezvoltate initial pentru aplicatii spatiale, cu un raport putere/dimensiune si greutate mai bun in comparatie cu celulele cu siliciu cristalin. Celulele fotovoltaicele Thin Film sunt produse prin imprimarea sau pulverizarea unui strat semiconductor foarte subtire de siliciu fotovoltaic pe un substrat de sticla, metal sau folie de plastic, ceea ce la face foarte flexible.
Prin aplicarea materialului in straturi subtiri, grosimea totala a fiecarei celule fotovoltaice este substantial mai mica decat o celula cristalina echivalenta, iar procesul de fabricatie este mai rapid si mai ieftin. De aceea celulele fotovoltaice Thin Film au cel mai mic pret.
Desi au o absorbtie mai buna a luminii decat materialele cristaline echivalente, celulele fotovoltaice Thin Film au o eficienta mai mica, curpinsa intre 9% si 13%, din cauza structurii lor non-cristaline. In plus sufera de o scadere cu 20% a eficientei in primele luni si, prin urmare, sunt vandute cu puterea nominala bazata pe puterea lor degradata.
Pentru realizarea celulelor fotovoltaice Thin Film se utilizeaza urmatoarele materiale: Telurura de cadmiu (CdTe), Silicon amorf (a-Si) (panouri fotovoltaice amorfe), Selenura de galiu cu indiu de cupru (CIGS) si Gallium Arsenide (GaAs).
Ai vazut pricipalele tipuri de panouri solare, acum poti afla la ce mai trebuie sa fi atent atunci cand alegi cele mai buen panouri fotovoltaice
Ne poti contacta la 0770801895 sau e-mail contact@solarworks.ro.
Sursa: zonetecsolar.ro