Cat costa si ce beneficii are o casa independenta energetic?
Cat costa si ce beneficii are o casa independenta energetic ?
Casa independenta energetic este un concept inovator aparut in urma cu mai multi ani, pe fondul preocuparilor tot mai mari pentru conservarea resurselor naturale si protejarea mediului inconjurator. In contextul actual, in care preturile la energie electrica si gaze au crescut considerabil, a sporit si interesul pentru astfel de locuinte, privite si ca o modalitate eficienta de a face economii substantiale. Prin urmare, am considerat ca acesta este un subiect de actualitate si am decis sa-i acordam si noi atentia cuvenita. Ne-am documentat si am realizat acest material, pe care te invitam sa-l parcurgi in continuare.
CE ESTE CASA INDEPENDENTA ENERGETIC?
Pentru a deveni independenta energetic, o locuinta trebuie sa aiba capacitatea de a-si asigura cu resurse proprii energia necesara pentru incalzire, apa calda menajera si aparatele electrice. Se poate spune despre o casa ca a devenit independenta energetic in momentul in care produce macar atata energie cat consuma, astfel incat sa nu mai aiba nevoie de curentul si gazele furnizate prin retelele centralizate de distributie.
Pentru a se ajunge la acest rezultat, trebuie sa fie dotata cu instalatii proprii de producere a energiei, precum kiturile fotovoltaice, si, in acelasi timp, trebuie sa fie adaptata pentru a diminua cat mai mult consumul de energie. Asadar, dotarea cu instalatii de producere a energiei si asigurarea unei foarte bune izolatii termice sunt principalele aspecte care trebuie avute in vedere la amenajarea unei case independente energetic.
CAT COSTA O CASA INDEPENDENTA ENERGETIC?
Nimeni nu poate preciza un pret fix general valabil pentru o astfel de investitie, intrucat costurile variaza in functie de numeroase aspecte. In primul rand, conteaza daca vrei sa-ti construiesti o astfel de casa de la zero sau daca vrei sa-ti transformi vechea locuinta intr-una independenta energetic.
Apoi, trebuie sa tii cont de suprafata locuintei si de numarul de locatari pentru ca aceste detalii influenteaza consumul energetic, implicit, puterea instalatiilor care ar trebui sa asigure energia necesara.
Un alt detaliu important il reprezinta zona de amplasare a locuintei, aspect de care depinde tipul instalatiilor care pot fi folosite. Cele mai multe case de acest tip folosesc panourile fotovoltaice pentru producerea energiei electrice, panouri solare pentru producerea energiei termice, iar numarul si puterea acestora se calculeaza in functie de consumul lunar.
Alte solutii pentru producerea energiei sunt instalatiile eoliene si microhidrocentralele.
In unele situatii, este mai eficient sa construiesti o astfel de casa de la zero, pentru ca astfel se tine cont din start de toate detaliile si locuinta va fi astfel proiectata incat sa profite la maxim de resursele energetice naturale. In acest caz, numarulpanourilor solare necesare pentru casa poate fi mai mic decat cel necesar pentru transformarea unei constructii deja existente intr-o locuinta independenta energetic. Ca preturi orientative, transformarea unei locuinte obisnuite de 180 de metri patrati in casa independenta energetic poate porni de la 10.000 de euro.
Am aruncat o privire si pe piata imobiliara si am constatat ca preturile de vanzare pentru locuintele independente energetic pornesc de undeva de la 70.000 de euro si cresc in functie de suprafata, dotari si zona de amplasare.
CE BENEFICII ARE O CASA INDEPENDENTA ENERGETIC?
Daca te intrebi inca de ce ar fi necesara o astfel de investitie, raspunsul il vei gasi luand in considerare urmatoarele beneficii:
Scapi de grija facturilor
Cum spuneam si mai devreme, facturile incarcate pentru gaze si curent au devenit un motiv de ingrijorare pentru toata lumea, insa posesorii caselor independente energetic sunt scutiti de acest stres. Intrucat locuinta lor isi produce singura energia necesara, consumul de gaze si curent din retelele de distributie este zero, la fel si sumele de plata.
Genereaza venituri prin valorificarea energiei in exces
Din consumator nevoit sa plateasca aceste facturi uriase poti deveni furnizor de energie pentru care sa si primesti bani. Daca instalatiile locuintei produc mai multa energie decat necesarul de consum, surplusul poate fi valorificat catre marii distribuitori. Pentru aceasta, este nevoie de o conexiune cu reteaua de distributie, prin care va fi descarcata energia produsa in exces, urmand ca beneficiarul sa achite sumele aferente, conform unui contract incheiat in prealabil.
Protejeaza mediul inconjurator
Folosirea resurselor naturale pentru generarea energiei electrice nu are impact negativ asupra mediului; acest detaliu a capatat o importanta tot mai mare in ultima vreme, pe fondul modificarilor climatice generate de poluare.
O locuinta independenta energetic foloseste ca resurse lumina soarelui cu ajutorul sistemelor fotovoltaice, puterea vantului, prin intermediul instalatiilor eoliene, sau forta apelor curgatoare prin hidroturbinele microcentralelor. Toate aceste tehnologii sunt 100% nepoluante si folosesc resurse inepuizabile, fara a afecta in vreun fel mediul.
Chiar daca o astfel de investitie pare destul de mare la prima vedere, trebuie sa tii cont de faptul ca aceasta va genera economii importante si astfel se va amortiza destul de rapid. Se estimeaza ca transformarea unei locuinte obisnuite intr-una independenta energetic se amortizeaza in cel mult 9 ani, in timp ce proprietarii unei astfel de case construite „de la zero” sunt scutiti din start de plata facturilor.
Ne poti contacta la 0770801895 sau e-mail contact@solarworks.ro.
Sursa: zonetecsolar.ro